Meet u de bloeddruk al zelf?
Het heeft veel voordelen om zelf thuis de bloeddruk te meten, met name als u bekend bent met een hoge bloeddruk en daarvoor gecontroleerd of behandeld wordt. Uit onderzoek blijkt dat thuismetingen betrouwbaarder zijn dan de momentopname in de spreekkamer. Hierdoor kan worden voorkomen dat u (wellicht ten onrechte) extra behandeling/medicatie voor de bloeddruk krijgt. Door uitvoering van thuismetingen heeft u meer eigen regie over uw gezondheid. Daarnaast kan is het mogelijk dat u minder vaak op controle hoeft te komen bij uw huisarts of praktijkondersteuner.
Zie deze link voor meer informatie over het meten van de bloeddruk thuis.
De hartslag meten
Behalve de bloeddruk zegt ook uw hartslag iets over de gezondheid van uw hart en bloedvaten. De hartslag kan per moment wat verschillen. Soms is de hartslag wat hoger of slaat het hart een keer over. Dat is meestal onschuldig. Wanneer u vaker een hoge of overslaande hartslag heeft is het echter belangrijk dat u dit met de huisarts bespreekt. Door de hartslag te meten kunt u eventuele hartritmestoornissen tijdig opsporen en hier zo nodig ook iets aan doen. U kunt zelf de hartslag meten door de pols te voelen OF door gebruik te maken van een bloeddrukmeter met ‘onregelmatigheidsdetectie’. In de handleiding van uw meter kunt u zien of en op welke manier uw bloeddrukmeter onregelmatigheid kan opsporen.
Klik HIER meer informatie over het meten van de hartslag.
Bloeddrukmeter kopen
U kunt een betrouwbare bloeddrukmeter kopen bij uw apotheek Klik hier voor de betreffende folder. Sommige huisartspraktijken verkopen zelf ook bloeddrukmeters of lenen deze uit.
Vraag hiernaar bij uw huisartsenpraktijk.
Formulier voor bloeddrukmeting thuis
Hier vindt u een formulier waarop u de waarden van uw bloeddruk kunt invullen. Wij adviseren u om 1 keer per 3 maanden gedurende enkele dagen de bloeddruk thuis te meten. U kunt deze lijst naar ons verzenden als bijlage via bericht op ons patiënten portaal MGn, afgeven bij de praktijk of meenemen naar de praktijkondersteuner of huisarts bij uw controle. Stem met uw zorgverlener af welke wijze van registreren en delen van uw thuismetingen passend is.